Lär dig säga nej! – 5 tips på vägen

Superstressad efter julledigheten? Massor av jobb som blivit liggande? Men ändå kan du inte säga nej när din kollega ber om hjälp?

– Har du lust att hjälpa mig med det här? Jag behöver det om en halv timma, säger din kollega.

Du tittar på din egen to do-lista och ser att du inte har en sekund över och tänker att nej, tyvärr jag har inte tid. Ändå hör du dig själv säga, javisst, inga problem, jag fixar det på en gång! I samma andetag ångrar du att du gått med på att ta över uppgiften och vill bara ge dig själv en fet örfil.

Känner du igen dig? Då kanske du, precis som jag, har svårt att säga nej.

Varför är det då så svårt att säga nej? Är vi rädda för att vi inte ska bli omtyckta? Att våga ge ett klart nej kan kanske vara bättre för båda parter? För trots allt gillar vi ju personer som är ärliga och vågar stå för sin sak.

Här kommer 5 tips för oss som tar på oss för mycket för att vi inte vågar säga nej.

1. Var tydlig

Ett svävande nej är vanligt förekommande hos oss fegisar. Säg istället ordet rakt ut, nej. Att vrida på svaret blir bara jobbigt för båda parter. Den andra personen förtjänar tydlighet och kommer att uppskatta det mycket mer om du är ärlig och tydlig från början.

2. Var övertygande

Använd inga ord av tvivel som: kanske, vi får se eller det beror på. Låt din kollega förstå vad du menar.

3. Lägg fram det positivt

Även om du säger nej, kan du göra det på ett positivt sätt. Förklara varför du inte har möjlighet att ta på dig uppgiften och om det finns något annat du kan hjälpa till med så nämn även det.

4. Håll fast vid ditt argument

Om din kollega (eller vän) försöker pusha dig att ta på dig uppgifter bör du stå fast vid ditt argument om varför du inte har tid eller lust. Att hitta på ytterligare anledningar ger ingen tydlighet. Stå upp för dig själv och ditt beslut.

5. Stoppa pådrivaren

Det värsta som finns är människor som försöker driva dig till att ändra ditt beslut (såvida det inte är för att pusha dig till ett bättre jag). Om en kollega eller vän försöker få dig att ändra ditt beslut, tala om för hen att du har fullt upp och att hen ska sluta tjata. Du har inte tid att argumentera om varför du sagt nej.

Våga stå för vad du vill och du kommer att älska att gå till jobbet. Det finns ju andra valutor än pengar.
Våga stå för vad du vill och du kommer att älska att gå till jobbet. Det finns ju andra valutor än pengar.

//Today I´m writing about why we find it so hard to say no and giving you tips that will make it easier. Curious? Please use Google Translate.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.