Bakade bönor med tomatsås – dundergott recept!

bakade bönor
Idag bjuder jag på ett recept på bakade bönor. Ni måste testa!

bakade bönor – inlägget innehåller annonslänkar

Hoppas att ni haft en fin dag allesammans! Här har regnet öst ner sedan i morse. Tror aldrig jag har sett så mycket regn i Stockholm förut. När jag skulle skjutsa Embla till stallet var vägarna helt översvämmade. Det forsade fram vatten över vägen och på flera ställen hade vattnet dragit med sig stora trädgrenar ut på vägbanan. Kaos!

Annars då. Jo, jag åkte in till citykontoret i morse och jobbade några timmar. Kul att komma ifrån hemmet en stund faktiskt. Efter det blev det jobb hemma vid datorn följt av hämtning i skolan iväg till stallet och sedan laga och äta middag. En helt vanlig dag som hästmorsa med andra ord, haha!

Men på tal om middag måste jag tipsa om ett supergott recept på bakade bönor som jag lagade för en tid sedan. Ni bara måste testa att laga denna rätt! Receptet kommer från början från DENNA FANTASTISKA MATKASSE, älskar den!

Här kommer receptet för er som vill testa att laga bakade bönor. Länkar till alla ingredienser så ni vet vad jag använde.

Bakade bönor med tomatsås

4 portioner

Ingredienser:

olivolja

1 gul lök

2 röda paprikor

2 morötter

4 vitlöksklyftor

1/2 kruka oregano

2 paket kidneybönor

1 kruka persilja

1 påse spenat

chiliflakes efter smak

2 paket krossade tomater

2 tsk strösocker

1 grönsaksbuljongtärning

2 matskedar balsamvinäger

1 baguette

50 gram riven veganost

salt 

pepparmix

Gör dina bakade bönor så här:

  1. Sätt ugnen på 220 grader/200 grader om du använder varmluftsugn.
  2. Skiva lök tunt, finhacka paprika, skala och riv morot.
  3. Pressa vitlök.
  4. Plocka av oreganobladen
  5. Skölj kindeybönorna.
  6. Finhacka persiljan.
  7. Skölj spenaten.
  8. Hetta upp en skvätt olivolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Fräs lök, paprika och morot i 5-66 minuter.
  9. Tillsätt vitlök, oreganoblad och en nya chiliflakes. Fräs i 1 minut.
  10. Häll i krossade tomater och krydda med salt och pepparmix. Värm upp under omrörning tills såsen får en djupröd färg, 1-2 minuter.
  11. Rör i kidneybönor, socker, balsamvinäger och smula i grönsaksbuljongtärningen i stekpannan.
  12. Addera spenat och en skvätt olivolja. Rör om tills spenaten slocknat, 1-2 minuter. Krydda med salt och peppar.
  13. Ta stekpannan av värmen och sätt den åt sidan.
  14. Medan grönsakerna tillagas bryt baguetten i mindre bitar.
  15. Blanda brödbitar, riven ost, persilja och en generös skvätt olivolja ordentligt i en bunke. Krydda med en nya  salt och pepparmix.
  16. Häll bönblandningen i en ugnsform och toppa med brödkrutongerna.
  17. Gratinera på översta hyllan i ugnen i 5-10 minuter eller tills brödbitarna är krispiga och gyllenbruna.
  18. Servera dina bakade bönor i djupa tallrikar.
  19. Njut av en riktigt god anrättning!

Hoppas att det ska smaka! Vill du har mer matinspiration så har jag samlat alla mina recept HÄR.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.