Gravid? Vi ställer inte frågan, okej?

gravid
Gravid eller inte?

Igår la jag upp en bikinibild på Instagram från sportlovsveckan då vi var i Mauritius. Tanken var att jag ville hylla det fina bikinivädret vi hade här i Tyresö igår. Tänkte inte alls på hur min mage såg ut på bilden. Jag menar det är ju så den ser ut efter att jag har ätit. Men det var andra som undrade. Är jag gravid?

Svaret på den frågan är nej. Jag är inte gravid och har inte planerat att bli det heller. Och nej, jag tog inte illa upp av frågan. Eller jo, det kanske jag gjorde ändå? Inte för att jag bryr mig alls om vad någon annan anser om min mage. Och säkerligen med all välmening också. Men det jag bryr mig om är varför vi ställer den frågan?

Det jag menar är att man aldrig vet hur frågan landar hos den personen man ställer den till. Hade det varit mitt 20-åriga jag som fått samma fråga hade jag garanterat blivit ledsen och börjat ifrågasätta hur min kropp såg ut. Kanske valt att göra några extra sit-ups och hoppat över lunchen.

Ja, ni fattar vad jag vill komma fram till antar jag? Frågor som denna kan ge skeva tankar om kroppen. Och det är inte okej!

Kan vi bara vara överens om att vi skiter i att ställa den frågan framöver? Jag menar har personen inte berättat för dig att hon är gravid så vill hon inte säga det till dig. Eller kanske kan hon inte bli gravid? Eller så kan det ju bara vara så att hon ätit en jäkla god måltid.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.

10 Comments
 1. Ja det är så tanklöst och ställa den frågan och tycker inte alls du ser gravid ut. Men det är känslig fråga för oss frågade många det då de undrade varför vi inte skaffade barn, det visade sig då att vi kämpade för fullt att få barn och 7 år senare så blev vi gravida. Men innan dess hade många spekulerat kring min mage också,

  Det är så okänsligt. Bra att du tar upp det

 2. Jag har problem med min mage och står ut med gravidfrågan år ut och år in. Är 43 år och har tre graviditeter bakom mig.
  Många gånger går jag hem och gråter efter att nån har frågat, så JA – undvik frågan!
  Tack för inlägget!

  1. Så onödig fråga ju! Vi ska vara stolta över våra magar som har burit fram små liv. Hoppas att fler vågar visa hur en mage också kan se ut, inte bara platt som en pannkaka eller med tvättbräda. Och att folk som ställer gravidfrågan lägger ner. Kram!

 3. Fattar inte ens frågan?! Gravid på denna bild?! Den som frågar vet nog inte hur en gravidmage ser ut. Du är så snygg, smal, fit men med kvinnliga former (som du bör ha då du ju är kvinna)! Kram ?

  1. Jag tycker att jag ser ut ungefär som de flesta. Tar dock inte illa upp idag, men hade garanterat gjort det för 20 år sedan.

 4. Word! Jag minns fortfarande de gånger jag fått den frågan, första gången över 15 år sedan nu. Men fy vad ledsen jag blev.. Det skulle jag nog bli även idag faktiskt.

  1. Nej, då skulle de sett mig när jag verklige VAR gravid, ha ha! Håller med till 100%, man frågar inte. Så är det bara.