Vilka vitaminer behöver jag?

vilka vitaminer behöver jag
Vilka vitaminer behöver jag egentligen?

Vilka vitaminer behöver jag – Inlägget innehåller annonslänkar från Meds

Det är mörkt. Mörkt när du vaknar och mörkt när du kommer hem från jobbet. Du känner att energinivån är låg och du orkar inte ta tag i varken disken eller tvätten. Och träningen är inte att tänka på. Du orkar ju inte ens byta om från mjukisbrallorna. Inte laga någon ordentlig mat heller för den delen, värmer på något halvfabrikat.

Känner du igen dig? Hösten är den tid på året du flest människor känner sig trötta och orkeslösa. Många till och med deprimerade. Men vad kan man då göra åt saken?

Varför är jag så trött?

Vad som ger en människa energi är ju lite skiftande. Men vad man vet att alla människor mår bättre av är solljus, tillräckligt med sömn och att röra på sig. Solljuset behöver vi för att kroppen ska kunna bilda D-vitamin. När du vistas i solen bildar kroppen D-vitamin men under hösten och vintern är solens strålar inte tillräckligt starka (om de överhuvudtaget visar sig) för att ge effekt här på norra sidan av jordklotet. Kroppen kan visserligen samla på sig D-vitamin i huden genom solljus i ungefär sex månader men ofta kan det vara bra att öka på tillskottet  av D-vitamin under den mörka delen av året. Det finns flera livsmedel som innehåller mycket D-vitamin, till exempel lax och olika mejeriprodukter. Jag väljer dock alltid att ta D-vitamintillskott i tablettform under hösten och vintern. Jag tar en kapsel AV DESSA (LÄNK) varje morgon.

Placeboeffekt eller inte

Huruvida D-vitaminkapslarna ger placeboeffekt eller om jag verkligen känner mig gladare och piggare av mina vitaminer låter jag vara osagt men sanningen är den att det är vanligt att mäta D-vitaminnivåer i samband med psykisk ohälsa. Så D-vitaminet är viktigt för att både skelett och tänder ska fungera normalt OCH för att vi ska må bra psykiskt. Dessutom hjälper D-vitamin kroppens slemhinnor att på ett effektivt sätt bekämpa bakterier och virus.

Vilka vitaminer behöver jag egentligen?

Jag skulle säga att den enda vitaminen man verkligen behöver se över att man får i sig för att inte deppa ihop på hösten är D-vitamin. Men jag tar faktiskt ytterligare vitaminer för att må prima. I perioder då jag är sämre på att få i mig frukt och grönsaker (just nu faktiskt) tar jag extra tillskott av C-vitamin (DESSA KAPSLAR). Enligt Livsmedelsverket fyller du dagsbehovet av C-vitamin om du äter något av följande:

Dagsbehovet av C-vitamin

  • En stor apelsin
  • En tredjedels paprika
  • Tre stycken brysselkål

Självklart finns det c-vitamin i andra frukter och grönsaker också, ovan är bara exempel och en fingervisning om hur stor mängd du behöver genom kosten för att inte få c-vitaminbrist.

Men åter till det där om när du är för trött för att laga mat och värmer på något halvfabrikat. Halvfabrikaten mättar givetvis men det innehåller sällan några stora mängder av vitaminer eller mineraler. Så vet du med dig att du äter dåligt med frukt och grönt på daglig basis så investera i en burk med C-vitamin (LÄNK). Lindrig brist av C-vitamin kan ge trötthet, svaghet och irritation.

Vitaminer för håret

Ett annat tillskott jag tar till och från är MSM. MSM finns i både pulverform och som kapslar. Varför tar jag detta tillskott då? Jo, det får mitt hår att växa och mina naglar bli starka. Och detta kan inte förklaras med placebo, MSM fungerar verkligen för mitt hår. När jag börjar ta tillskott så tappar jag inte lika mycket hår och det blir både tjockare och ser friskare ut.

Jag har testat MSM både i pulverform och som kapslar. Jag upplever att de har precis samma effekt. Just nu tar jag DESSA SMÅ KAPSLAR (LÄNK).

Avslutningsvis vill jag poängtera att de flesta av oss inte behöver tillskott om vi äter en balanserad kost. Men tappar man balansen kan tillskott av vitaminer och mineraler absolut vara av godo.

Och du glöm inte att sova dina timmar varje natt och att komma ut och röra på dig!

 

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.