Att pensionsspara kan vara kul! Faktiskt!

pensionsspara
Det är faktiskt kul att pensionsspara!

pensionsspara – inlägget innehåller adlinks

Har du koll på din pension? Jag hade för några år sedan ingen koll alls. Det visade sig att min arbetsgivare inte betalade ut någon tjänstepension och min förväntade ålderspension skulle därmed vara lika med i princip noll. Jag borde så klart ha tagit reda på detta när jag signade upp mig på mitt jobb men jag var ung och naiv och så rullade åren på på samma arbetsplats.

Jag har räddat upp min avsaknad av tjänstepension idag genom att spara många tusenlappar varje månad privat. Detta är pengar som automatiskt dras från mitt lönekonto varje månad och som jag någon gång per år tar en titt på tillsammans med min personliga bankman. Ja, ni hör, ett ganska trist klassiskt sparande i olika fonder och aktier. Men nödvändigt.

Men så finns det ju faktiskt roligt pensionssparande också! Tack vare ett samarbete jag gjorde med NOWO i höstas på Instagram fick jag upp ögonen för detta roliga sätt att skicka pengar till framtiden.

Pensionsspara i en app

Mitt pensionssparande i NOWO är inte så omfattande som mitt sparande jag har i min bank. Men jag väljer att sätta av en liten summa varje dag. Detta kallas att dagspara i appen och det är roligt att se hur pengarna växer där. Jag brukar gå in och kika ett par gånger i månaden hur pengarna står sig och hittills har de stadigt gått uppåt.

Anledningen till att jag skriver detta just idag var för att jag fick ett mail i inkorgen. Där stod att jag fick ge mina vänner (och alla er följare) 50 kronor vardera i startbidrag om ni var sugna på att börja spara. Jag kan verkligen rekommendera er att kolla in appen (nej, detta är inget samarbete bara min alldeles genuina åsikt om att detta verkligen är ett roligt sätt att pensionsspara), ni kan läsa mer om den HÄR. Använder ni koden stege119 så får ni 50 spänn att investera. Dessa kan ni använda till att köpa bröd och mata änderna på ålderns höst. Eller köpa en yacht, eller vad ni nu tänkt att hitta på i 70-årsåldern. Haha!

Förutom att spara i appen finns också andra funktioner. Man kan till exempel få återbäring när man handlar på webben och svara på enkäter som ger klirr i kassan. Älskar det moderna tänket!

Andra sparalternativ

Jag tycker att det är riktigt kul att spara och är nyfiken på ett ganska nytt sätt att investera/spekulera, nämligen genom peer-to-peer-lån. Det betyder att du kan låna ut pengar till andra privatpersoner med avkastning. Du leker lite bank alltså. Jag har bara sneglat på detta ännu men funderar på att testa med en summa. Detta sätt att spara är inte ett lika säkert sätt som till exempel NOWO-appen men avkastningen kan bli riktigt hög. Eller så kan du förlora pengarna.

Jag gillar egentligen inte att ta för stora risker. Men som komplement till ett sparande med större säkerhet tror jag att ändå detta kan vara något för mig. Det företag som jag har kollat in heter BROCC (läs mer HÄR adlink) men det finns även flertalet andra aktörer på den marknaden.

Hur tänker ni kring framtiden? Sparar ni något? Berätta gärna era tankar kring detta.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.