Kommer mikroplasterna döda Östersjön?

Ditt och mitt val av kroppsvårdsprodukter gör skillnad för Östersjön.
Ditt och mitt val av kroppsvårdsprodukter gör skillnad för Östersjön.

Upp till 40 ton mikroplaster från duschtvålar och peelingkrämer hamnar varje år i Östersjön. Många hygienprodukter innehåller mängder av små, små plastartiklar, en del av dem kan vi se medan andra är så små som en miljondels millimeter, en nano­meter.

När vi tvättar oss med duschkräm eller sköljer av en peelingkräm spolas plasten ner i  avloppet. Det finns siffror som skvallrar om 130 ton mikroplast i  avloppen i länderna kring Östersjön. En del tas om hand av reningsverken men mellan 10 och 30 procent av partiklarna är så små att de spolas ut i naturen.

Vetenskapliga studier visar att mikroplast kan orsaka stor skada på den marina miljön och dess organismer. Mikroplasterna uppfattas som föda av de minsta djuren i havet, som plankton och bottenlevande musslor. När de äts av större djur vandrar plasten upp i näringskedjan. Hur det här i slutändan påverkar oss människor vet ingen riktigt, vi kan ju bara gissa…

Mikroplast i kroppsvårdsprodukter tillsätts bland annat för att uppnå en skrubbande effekt. De förekommer vanligen i storlekar från en millimeter i diameter ned till några nanometer. Som konsument kan man läsa innehållsförteckningen, om polyethylene, pe, står med på listan innebär det att produkten innehåller plast.

Regeringen utreder nu möjligheterna att införa ett svenskt förbud mot mikroplaster i kroppsvårdsprodukter och kosmetika. Att vi i Sverige stryper tillförseln kommer kanske inte att påverka utsläppen nämnvärt när resterande länder runt Östersjön ökar sina utsläpp men det är ändå ett steg i rätt riktning.  Mikroplastskräpet i havet kommer även från en mängd andra utsläppskällor, till exempel från textilier, slitage av bildäck och båtskrov.

Kvällens to do, kolla dina kroppsvårdsprodukter! Jag tycker verkligen att naturen är da shit, låt oss hjälpas åt att bevara den!

//English

Did you know that up to 40 tons of micro plastics from shower soaps and exfoliating creams are flushed out in the Baltic Sea every year? Micro plastic can cause huge harm to the marine environment and its organisms. But you can do something by choosing the right beauty products. If you want to read my whole blog post, please use Google Translate.

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.