Laktoskänslighet – mitt samarbete med Valio

laktoskänslighet
I samarbete med Valio pratar vi krångliga magar och laktoskänslighet.
laktoskänslighet
Kvarg från Valio är en storfavorit!

laktoskänslighet Just nu gör jag ett samarbete med Valio på Instagram. Du kan se det i mina stories HÄR.

Jag har ju, som säkert många av er som följer mig här på bloggen vet, haft en hel del problem med min mage. Dock har jag ingen känd laktoskänslighet. Men när jag testat att äta Valios laktosfria produkter (snor alltid av min man som är laktosintolerant) har jag blivit så förtjust i dem att jag fortsatt äta dem. Inte främst för magens skull kanske utan mest för smaken.

Med tanke på att var fjärde ung kvinna upplever problem med orolig mage minst en gång i  veckan eller oftare är det kanske inte fel att testa laktosfria alternativ? Speciellt inte om de är så goda som Valios heller, haha!

För dig som också har ont i magen ofta eller känner dig uppsvälld kan du läsa mer om laktoskänslighet HÄR. Kan ju vara bra att utesluta att det inte är laktos du får ont av om inte annat.

Om laktoskänslighet / laktosintolerans

Laktosintolerans och laktoskänslighet är vanligt och helt naturligt. Det är ingen sjukdom och är inte farligt, men det kan ibland vara ganska besvärligt.

Laktosintolerans är heller ingen allergi, utan innebär att man är överkänslig mot laktos (mjölksocker). Som laktosintolerant har man brist på enzymet laktas vilket gör att man inte kan bryta ner laktosen i tarmarna. Olika personer får olika besvär och tål olika mycket laktos.

Om du misstänker att du är laktosintolerant bör du besöka en läkare för att få en diagnos, för att utesluta att dina besvär inte beror på något annat.

Laktosintolerans blandas ibland felaktigt ihop med mjölkproteinallergi, som är något helt annat. Läs mer om mjölkproteinallergi här.

Glutenintolerans

Laktosintolerans bör heller inte blandas ihop med tarmsjukdomen glutenintolerans (celiaki), som innebär att du är intolerant mot proteinet i råg, vete och korn. Symptomen på glutenintolerans liknar de mag- och tarmproblem du får vid laktosintolerans, men är vanligtvis något värre. Laktosintolerans och glutenintolerans är två helt olika saker och har ingen direkt koppling, det vill säga du är inte automatiskt glutenintolerant om du är överkänslig mot laktos. Däremot kan en obehandlad glutenintolerans leda till sekundär laktosintolerans, om du har otur.

Tre typer av laktoskänslighet

Det finns tre typer av laktosintolerans, eller laktasbrist som man också säger:

Medfödd laktosintolerans

Medfödd laktosintolerans är en mycket ovanlig, ärftlig form av laktosintolerans som man föds med. Den upptäcks tidigt hos spädbarn eftersom att de inte kan dricka bröstmjölk utan att få svår diarré. Det beror på att spädbarnet inte producerar laktas alls eller i mycket små mängder. Medfödd laktosintolerans kvarstår hela livet och kallas också för kongenital laktosintolerans.

Primär laktosintolerans

Primär laktosintolerans är den vanligaste formen av laktosintolerans.

Den är fullständigt normal och beror på att kroppen med åren bildar mindre av enzymet laktas. Hur mycket laktas som bildas är något som varierar från person till person och beror bland annat på ärftlighet.

Nyfödda barn har normalt en riklig produktion av laktas för att kunna bryta ned mjölksockret i bröstmjölken. Produktionen minskar sedan under uppväxten, hos svenska barn vanligen i 5-10-årsåldern. Hos somliga försvinner produktionen av laktas nästan helt när de nått skolåldern men ofta visar sig symptomen först i tonåren eftersom minskningen sker gradvis.

Sekundär laktosintolerans

Om laktosintolerans uppstår som en följd av någon sjukdom eller skada i tarmen kallas den sekundär. Orsaken kan vara en tarmsjukdom eller tarmskada. Tillståndet kan förekomma vid obehandlad glutenintolerans och andra mag-tarmsjukdomar. Den här formen av laktosintolerans innebär en tillfälligt minskad förmåga att bryta ner mjölksocker och efter att man behandlat grundorsaken till problemet går laktosintoleransen ofta tillbaka. Därför kallas också denna form av laktosintolerans för tillfällig laktosintolerans.

Kan man bli laktosintolerant av att dricka laktosfri mjölk?

Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och produktionen av laktasenzymet minskar inte om man konsumerar laktosfria produkter. Man kan alltså inte bli laktosintolerant av att äta laktosfria produkter.

Det är däremot individuellt hur mycket laktos en person klarar av att bryta ned i sina tarmar. En del kan dricka ett helt glas mjölk utan att känna obehag, andra kanske kan hantera en skvätt mjölk i kaffet medan vissa får besvär direkt då de får i sig laktos. Man får helt enkelt prova sig fram. En annan sak som är viktigt att komma ihåg är att laktosintolerans inte är detsamma som en allergi. Till skillnad från en glutenintolerant person blir tarmen hos de som har laktosintolerans inte skadad om man får i sig mjölk eller andra mejeriprodukter. Det är alltså inte farligt att äta mat som innehåller laktos om man är laktosintolerant.

Laktoskänslighet i Sverige och världen

Ungefär 14% av skolbarnen och 6,8% av den vuxna befolkningen i Sverige är laktosintoleranta.1 Hos små barn är laktosintolerans väldigt ovanligt då produktionen av laktas är hög vilket hjälper oss att bryta ner mjölksockret i bröstmjölken. Laktosintolerans har blivit vanligare i Sverige, främst beroende på att fler kommer från länder där det är vanligt att man inte tål laktos som vuxen. I vårt grannland Finland är 16% av befolkningen laktosintolerant men här i Norden tål vi ändå mjölk bättre än i exempelvis många asiatiska länder, där upp emot 100 procent av befolkningen är överkänsliga. Det beror på att en särskilt gen har muterat under årtusenden och gjort att människor i Norden och i Nordamerika tål mjölk bättre, även som vuxna.

Källa: Valio.se

 

Karin Rahm

Det är jag som är Karin Rahm och jag vill vara din inspiration till att leva en aktiv, rolig, balanserad och hälsosam livsstil.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.